Fülzúgás-Tinnitus

A fülzúgás, latinul tinnitus jelentése: zúgás, csengés. Ez egy külső hangforrás hiányában keletkező érzet, amely jelentkezhet egyik, vagy mindkét fülben, esetleg a fejben. Hasonlíthat mély morajhoz, tenger zúgáshoz, tücsökciripeléshez, szirénához, a skála igen széles. A két fülben lehet egyforma, de különböző is. A hallott zaj erőssége változó, és sok tényezőtől függ, pl. stressz, vérnyomáskiugrás, pillanatnyi érzelmi állapot befolyásolja a fülcsengést.
A tinnitus egy negatívan megélt hallásélmény, amely akkor a legkínzóbb, amikor az ember körül a környezeti zaj elül. Rontja a koncentrálóképességet, az elalvás lehetőségét, álmatlanságot, alvászavart okoz, így hosszú távon rontja az életminőséget. A fülzúgás igen sok embert érint, egyes statisztikák szerint a lakosság 10 %-át.
A fülzúgás legtöbbször nem önálló jelenség, általában más betegségeket (halláscsökkenés, zajtrauma, koponyasérülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, szédülés) kísér.

Bővebben:
A fülzúgásról.

Fülzúgás és halláscsökkenés együttes kezelésére fejlesztett ki néhány jelentős hallókészülék fejlesztő és gyártó cég (német, dán) olyan többprogramos digitális hallókészüléket, amely a hallás korrekciója mellett zajgenerátor programmódban a fülzúgás enyhítésére is alkalmas. A világ egyik vezető hallókészülék fejlesztője és gyártója olyan új sokcsatornás, több programos digitális készüléket fejlesztett ki, amelyben a halláscsökkenés korrekcióján túl a fülzúgás kezelésére, enyhítésére ú.n. ZEN programot alkalmaz.
A ZEN név a meditáció szanszkrit megfelelőjéből származik, nyitottságának köszönhetően nem csak a buddhisták körében népszerű. A készülékben levő program megszerkesztéséhez a fraktálgeometriát vették alapul. Ezt a programot bekapcsolva különféle relaxáló, nyugtató hatású hangeffektusok vagy zajok hallgathatók hangterápiaként.
Többek között a san francisco-i Egyetem két munkatársa vizsgálta a ZEN hatásosságát tinnitus illetve hallászavar esetében. A hallókészüléket viselők nagy százaléka (86%) nyugtató hatásúnak értékelte ennek a programnak a használatát. A tinnitusban szenvedő paciensek alapvetően sokkal feszültebbek, mint a normál halló populáció. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a ZEN hatásos relaxációs eszköznek bizonyult a tinnitus paciensek körében, a készülék 6 hónapos viselése után a paciensek 71%-a a panaszok enyhüléséről, 36%-a jelentős javulásról számolt be.

Bővebben:
Widex ZEN terápia.

Többféle ZEN hangzás áll rendelkezésre és ezek mindegyike tovább állítható tempójú és ritmusu, így szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő, fülzúgását csökkentő, elviselhetővé tevő beállítást.

Hallgasson meg egy mintahangot!